Ergonomiški virtuvės baldai ir inovatyvūs interjero sprendimai

virtuvės baldaiIlgą laiką virtuvė buvo suvokiama kaip atskira gyvenamojo būsto erdvė, skirta tik maisto gamybai. Šiandien virtuvės ribos išsiplėtė – nuo XXI amžiaus pradžios virtuvė ėmė dalytis bendra erdve su svetaine, todėl minėtoji patalpa tapo ne tik maisto ruošybos, bet ir šeimos narių susibūrimo ar laisvalaikio zona. Šiandien virtuvėje praleidžiama itin daug laiko. Natūralu, kad keičiantis įpročiams, ėmė keistis ir virtuvės baldai, siūlantys inovatyvius ergonomikos sprendimus.

Viena svarbiausių šiuolaikinio interjero užduočių – funkcionalus virtuvinės erdvės planavimas. Virtuvėje montuojamos permatomos pertvaros, padedančios atskirti maisto ruošimo ir valgomojo zonas. Didesnė virtuvė dalijama į atskiras erdves, pvz., maisto ruošimo ir produktų laikymo zonas. Virtuvės baldai renkami itin kruopščiai ir atsakingai, itin dažnai ši zona tampa kūrybiška erdve, kurioje derinami atskirų stilių elementai. Ypatingas dėmesys skiriamas buitinei technikai – didžiausio palankumo sulaukia įmontuojama įranga, dailiai pasislepianti virtuvinių baldų apdailoje.

Siekiant užtikrinti darbų sklandumą, ypatingas dėmesys skiriamas virtuviniam stalviršiui. Vertinamas platesnis, maždaug 80 cm pločio, darbinis plotas, užtikrinantis atliekamų darbų spartą. Be to, renkantis stalviršio aukštį, būtina įvertinti virtuvėje daugiausiai laiko praleidžiančių žmonių ūgį, t. y. maisto ruošyba neturi versti susilenkti ar kelti rankų. Inovatyvioje virtuvėje patogiai dėstomi ir kiti virtuvės baldai bei įranga, atsakingai parenkant ne tik darbastalio, bet ir spintelių aukštį. Šios turėtų būti montuojamos šeimininkui patogiausiame aukštyje. Daug klausimų kelia durelių atidarymo sistema. Ergonomiškiausiam sprendimui priskiriamos į viršų atsiveriančios durelės. Tiesa, šis sprendimas nerekomenduojamas žemesnio ūgio šeimininkams, kadangi spintelių uždarymas gali sukelti itin didelių sunkumų.

Daug dėmesio skiriama ir gamybinėms virtuvinių baldų medžiagoms. Prioritetai keliami higienos ir funkcionalumo reikalavimams, pvz., darbastaliui itin dažnai naudojamas nerūdijantis plienas. Dar vienas sprendimas – patvariosios MDF plokštės, užtikrinančios darbastalio atsparumą smūgiams ir karščiui. Vis daugiau dėmesio rodoma ekologiškoms – 100 proc. perdirbamoms – medžiagoms, pvz., stiklui ar aliuminiui, atsisakant toksiškų klijų ir atmosferą nuodijančių medžiagų.

Nepriekaištingos elegancijos suteikia atviros virtuvės erdvės, todėl vis dažniau atsisakoma durelių, pirmenybę teikiant atviroms lentynoms. Tiesa, toks sprendimas reikalauja daugiau priežiūros, t. y. privalėsite reguliariai valyti dulkes ne tik nuo lentynų, bet ir nuo jose laikomų daiktų ar indų. Vertinant spalvinę gamą, virtuvėje paprastai derinamos dvi viena kitai artimos spalvos. Žaismingumo patalpai suteiksite stalus papuošę spalvingomis servetėlėmis ar pastatę žydintį augalą. Pagalvokite apie dailų paveikslą ar išraiškingo dizaino vazeles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *