Kodėl pažeistos tefloninės keptuvės turi keliauti tiesiai į šiukšlių dėžę?

keptuvėsTeflonas visiškai atsitiktinai buvo išrastas dar 1938 m DuPont kompanijos mokslininkų ir nuo to laiko labai palengvino žmonių gyvenimą. Prie teflonu padengtų keptuvių ar puodų paviršiaus kaitinamas maistas neprilimpa arba prilimpa gerokai mažiau, todėl tefloninės keptuvės, vos pasirodžiusios rinkoje, tiesiu taikymu šovė į populiarumo viršūnes, o jų gamintojai teigė, kad tai išties puikus ir sveikas pasirinkimas, nes galima naudoti mažiau riebalų. Atvirai pasakius, teflono atsiradimas buvo toks naudingas, kad ilgą laiką niekas net nesivargino ištirti jo saugumo.

Šiandien situacija pasikeitė – po atliktų mokslinių tyrimų paaiškėjo, kad tefloninio paviršiaus keptuvės ir kiti virtuvės įrankiai yra pavojingi žmogaus sveikatai.

Tefloninės keptuvės dugne slepiasi toksiškos dujos

Pats greičiausias ir paprasčiausias būdas į aplinką paskleisti teflone esančias toksiškas dujas – pakaitinti keptuvės dugną. Tiesa, per daug išsigąsti nereiktų, jei maistą gaminate pakankamai žemoje temperatūroje, nes yra įrodyta, kad tefloninės keptuvės yra saugios iki 315 laipsnių temperatūros. Tiesa, visiškai kitokia situacija, jei keptuvės dugnas yra pažeistas, tada pakanka ir žemos temperatūros, kad į aplinką ne tik išsiskirtų toksiškos dujos, bet ir į gaminamą maistą patektų kenksmingi toksinai, esantys teflone. Būtent todėl, tefloninių keptuvių gamintojai įspėja pirkėjus, kad kepančio maisto negalima vartyti aštriais virtuvės įrankiais, keptuvių negali valyti aštriomis kempinėmis ar kišti po šaltu vandeniu, jei keptuvė vis dar karšta. Visi šie veiksmai gali pažeisti tefloninę keptuvę, o tada ją teks tiesiog išmesti.

Kokia alternatyva?

Visiškai išvengti teflono tikrai nepavyks, nes jo galima rasti ir kilimuose, ir drabužiuose, ir greito maisto pakuotėse, tačiau savo virtuvę apsaugoti galima. Specialistai rekomenduoja rinktis garų puodus, nes maistas gamintas garuose yra sveikesnis ir savyje išlaiko daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų. Kita vertus, jei jums patinka kepto maisto traškesys, teflonines keptuves galite pakeiti keramikinėmis. Prie jų dugno nelimpa maistas, jos lengvai valosi ir yra saugios net ir tada, jei maistą gaminate auštoje temperatūroje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *